De eerste 1.000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een kansrijke start en een goede gezondheid op latere leeftijd. Daarom biedt Zuid-Limburg zwangeren en jonge ouders in een kwetsbare situatie steun op maat. Als zorg- of hulpverlener kun jij gebruik maken van de basisstructuur Kansrijke Start. Zo kun je een prenataal huisbezoek aanvragen, laagdrempelig sparren over de mogelijkheden wat betreft ondersteuning voor een gezin of, in overleg, het gezin aanmelden voor een knooppunt overleg of het overleg zwangeren in een kwetsbare situatie. Bekijk de visual Kansrijke Start en de bijbehorende handleiding welke stappen er genomen kunnen worden.
Denk aan (aanstaande) moeders of jonge ouders die te maken hebben met schulden, stress, middelengebruik, huiselijk geweld, problemen met huisvesting, beperkte affectieve en pedagogische vaardigheden, problematische relaties, zorg mijdend gedrag, sociaal isolement of die ervaring hebben met een onveilige jeugd.
Hulp- en zorgverleners zoals: huisartsen en praktijkondersteuners, verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, kraamverzorgenden, medewerkers jeugdgezondheidszorg, gemeentelijke hulpverleners, (medisch) maatschappelijk werkers, medewerkers GGZ, medewerkers jeugdhulp of jeugdzorg, medewerkers van kinder- en peuteropvang.
De Handleiding Kansrijke Start Zuid-Limburg is een document waarin we de route hebben beschreven van de basisstructuur kansrijke start van de geboortezorg. Deze handleiding is geschreven voor professionals in de geboortezorg (eerste en tweede lijn, kraamzorg), JGZ-verpleegkundigen en professionals in het sociale domein die zorg geven aan vrouwen/gezinnen in een (potentieel) kwetsbare situatie.
De handleiding Kansrijke Start Zuid-Limburg is een groeidocument waarin werkafspraken staan. Door gebruik van de basisstructuur kan de juiste zorg op de juiste plek worden geleverd en worden zowel gezinnen als zorgprofessionals in hun kracht gezet.
Dit document is een dynamisch document. Dit wordt ieder half jaar bijgesteld, n.a.v. verbetervoorstellen uit de praktijk.
JGZ coördinatoren (aanmeldingen prenataal huisbezoek en overleg casuïstiek)
Knooppuntcoördinatoren
Overleg zwangeren in een kwetsbare situatie
Vragen en opmerkingen over de handleiding
Bekijk hier het informatiefilmpje over het knooppunt Kansrijke Start: