Zuid-Limburg kampt al heel lang met een zeer hardnekkige gezondheidsachterstand. Inwoners van deze regio leven korter en minder jaren in goede gezondheid. Vaak ontstaat de achterstand al aan het begin van het leven. Bijvoorbeeld door vroeggeboorte, overgewicht, achterstand op school, armoede of stress bij ouders. De achterstand wordt van generatie op generatie doorgegeven.
De 16 Zuid-Limburgse gemeenten, de GGD, de Provincie Limburg en vele partners willen samen de trend doorbreken. In 2030 willen we de gezondheidsachterstand van Zuid-Limburg met een kwart hebben ingelopen ten opzichte van de rest van Nederland. Dat is onze gezamenlijke ambitie. De Trendbreuk-ambitie.
De trend écht breken betekent inzetten op preventie. Preventie voorkomt persoonlijk leed, dure zorg en zware ondersteuning. Inmiddels hebben we allerlei preventieve interventies opgestart. En dat blijven we doen. We kiezen interventies die al bewezen hebben effectief te zijn. Als dat nog niet het geval is, laten we de effectiviteit onderzoeken. Hiervoor werken we samen met de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg en de Kenniswerkplaats Jeugd.
Interventies die goed werken, maken we beschikbaar voor iedereen in Zuid-Limburg. Want het mag niet uitmaken waar je wieg staat, waar je naar school gaat, woont of werkt. Alle kinderen, jongeren en hun ouders moeten gebruik kunnen maken van hetzelfde aanbod voor zorg en welzijn. Dat aanbod bestaat uit goede preconceptiezorg en geboortezorg, gevolgd door Jeugdgezondheidszorg, kinderopvang en onderwijs. Wie dat nodig heeft kan extra ondersteuning krijgen.
Eerder is ook al hard gewerkt aan het verbeteren van de gezondheid van Zuid-Limburg. Maar de grote achterstand vraagt om nog meer daadkracht en eenheid in de aanpak. Daarom werken we met gezamenlijke uitgangspunten. De kracht van Trendbreuk zit in de gezamenlijke, langjarige aanpak en het verspreiden van bewezen effectieve interventies over heel Zuid-Limburg. De Trendbreuk-aanpak wordt landelijk als voorbeeld gezien.
Trendbreuk kent de volgende programmaonderdelen: verbinden, verbreden, verduurzamen, monitoren & evalueren, communicatie, financiën en landelijke ontwikkelingen. Lees er meer over in het Werkplan Trendbreuk Zuid-Limburg 2022-2023.
Het regionale gezondheidsbeleid 2020-2023, Zuid springt eruit, beschrijft hoe we regionaal aan de slag gaan. Onze uitgangspunten hierbij zijn:
Alleen samen kunnen we de trend breken.
Van gemeenten tot onderwijs en van gezondheidszorg tot bedrijfsleven.
Een langjarige, regionale aanpak is vereist.
We richten ons met name op de jeugd. Daar is de meeste gezondheidswinst te behalen.
We zetten interventies in waarvan bewezen is dat ze effectief zijn.
We betrekken partijen op het gebied van armoedebestrijding, ruimtelijke ordening, sport, jeugd, arbeidsmarkt, economie en welzijn.
In opdracht van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten coördineert en ondersteunt GGD ZL de Trendbreuk-ambitie. Met de partners bouwt de GGD aan (preventieve) interventies die tot gezondheidswinst leiden en zo het verschil maken voor Zuid-Limburg. Andere taken zijn: het verduurzamen en uitbreiden van de netwerkorganisatie, mee zoeken naar financieringsmogelijkheden, ondersteunen in het bepalen van de gezamenlijke koers, verbindingen leggen en het tonen van de voortgang.
Het Algemeen Bestuur van de GGD Zuid Limburg heeft een Stuurgroep Trendbreuk ingesteld voor de bestuurlijke aansturing van de Trendbreuk-ambitie. Hierin zitten de gemeenten, de Provincie Limburg, MUMC+, GGD Zuid Limburg en zorgverzekeraar CZ.
Er is een ambtelijke werkgroep Trendbreuk. De leden delen informatie met elkaar, bewaken ontwikkelingen, stemmen onderling af en bereiden adviezen aan de Stuurgroep Trendbreuk voor.