Centering Pregnancy is een bewezen effectieve interventie waarvoor we vanuit Kansrijke Start stappen zetten voor de uitrol in Zuid-Limburg. Op dit moment wordt er door verloskundigen in onze regio niet gewerkt met deze  vorm van verloskundige zorg. Met behulp van een subsidie van de Provincie Limburg wordt er op drie plekken in elke subregio van Zuid-Limburg (Maastricht Heuvelland, Parkstad en Westelijke-Mijnstreek) gestart met de implementatie. Eén van de praktijken die met Centering Pregnancy gaat starten is Verloskundigenpraktijk Puur in Kerkrade. De praktijk werkt hiervoor samen met de JGZ, kraamzorg en de gemeente Kerkrade.

De aanpak

Centering Pregnancy is een programma van Stichting Centering Nederland dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Het is een andere manier van het verlenen van verloskundige zorg, namelijk aan een groep zwangeren in plaats van de standaard individuele consulten. Acht tot twaalf vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur ontmoeten elkaar en volgen tien groepssessies van twee uur (waarvan één na de geboorte). Elke groep wordt begeleid door twee vaste professionals: een verloskundige en een andere professional, bijvoorbeeld een kraamhulp of een jeugdverpleegkundige. Zo ontstaat ook tussen de professionals een meer integrale samenwerking. Uiteraard blijft het individueel contact met de verloskundige voor uitwendig onderzoek overeind.

Wat levert het op?

Door de groepsaanpak krijgen zwangeren gemiddeld 17 uur méér zorg dan in een individueel traject en kunnen er meer onderwerpen dieper worden besproken. Dit biedt meer interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere.

Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van zorg de kans op vroeggeboorte verkleint en leidt tot hoger geboortegewicht. Deelnemers stoppen vaker met roken, krijgen een gezondere leefstijl en een betere mentale gezondheid. Ze leren dus om gezondere keuzes te maken, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de baby.

Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden en meer vertrouwen hebben in hun zwangerschap, bevalling en rol als moeder. Zwangere vrouwen steunen elkaar en wisselen kennis en ervaringen uit. Hierdoor ontstaat een actieve rol en inbreng. Bovendien ontstaan er contacten en vriendschappen tussen de deelnemers onderling, waardoor zij ook na de zwangerschap steun bij elkaar vinden over de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen.

Dit alles maakt Centering Pregnancy van groot belang voor de Trendbreuk!

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie over Centering Pregnancy de vlog waarin Nicole Curvers van de GGD Zuid-Limburg in gesprek gaat met Verloskundigenpraktijk Puur en gemeente Kerkrade. Of kijk op de website www.centeringhealthcare.nl.

Neem voor meer informatie over Centering Pregnancy in Zuid-Limburg contact op met Ria Smeets via T: 06 – 48 35 03 95 of E: ria.smeets@ggdzl.nl