De animo voor de Peuter4daagse van 7 t/m 10 juni 2022 in 26 Limburgse gemeenten is groter dan ooit. Meer dan 10.500 peuters en ruim 1400 pedagogisch medewerkers van Limburgse kinderopvanglocaties wandelen dit jaar mee.

In 2016 werd de Peuter4daagse gelanceerd door Peuteropvang Heerlen. Deze vierdaagse is in korte tijd uitgegroeid tot een landelijk evenement dat wordt ondersteund door de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en JOGG. In Zuid-Limburg draagt de Peuter4daagse bij aan de Trendbreuk (inlopen van de gezondheidsachterstand).

Wandelen past in dagelijks ritme

Doel van de Peuter4daagse is dat de kinderopvang (tot 4 jaar) in deze week van dinsdag tot en met vrijdag elke dag met de peuters gaat wandelen in de directe omgeving. Aan het einde van de week krijgen alle peuters een welverdiende medaille. Zowel peuters als pedagogisch medewerkers bewegen meer en ervaren hoe leuk en makkelijk het is om regelmatig te wandelen. De peuters krijgen het goede voorbeeld en leren op jonge leeftijd hoe wandelen in hun dagelijkse ritme past.

Basis voor ontwikkeling kind

Voldoende en de juiste beweging is niet alleen belangrijk om een gezond gewicht te houden, maar vooral ook voor de brede ontwikkeling van het kind. Het verbetert niet alleen de lichamelijke groei, maar het is ook belangrijk voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Bewegen stimuleert de hersenen. Door peuters veel te laten bewegen, leren ze ook begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht, afstand inschatten en samenwerken. Kortom een goede motoriek is de basis voor de algemene ontwikkeling van een kind.

De Peuter4daagse is mede mogelijk gemaakt door JOGG, de KWBN, Huis voor de Sport Limburg, GGD Zuid-Limburg, Provincie Limburg, de deelnemende gemeenten, de kinderopvangkoepels en Limburgse serviceclubs. Zie ook peuter4daagse.